Máslo rekordně zdražuje. Kdy dosáhne magické stokorunové hranice?

Sdílet článek

Pokud jste v posledních týdnech zamířili do obchodu pro máslo, nemohli jste si nevšimnout, že raketově podražilo. Zatímco ještě před prázdninami se dalo běžně pořídit za čtyřicet korun, dnes už jeho cena atakuje sedmdesátikorunovou hranici. A bude hůř, jak říká ministr zemědělství.

Kam až to dojde?

Situace se prý má uklidnit až po Vánocích. Jestli se během letošních svátků Češi budou muset obejít bez jedné z nejzákladnější suroviny pro výrobu domácího cukroví sice ještě jisté není, ovšem sáhnout hlouběji do kapsy budeme muset zcela určitě. Podle již zmíněné ministra zemědělství Mariana Jurečky se růst ceny pravděpodobně zastaví teprve počátkem nového roku, kdy se čtvrt kila másla (tedy balení o standardní velikosti) bude pohybovat kolem sedmdesáti korun. Zdražení se pravděpodobně dotkne i dalších mléčných nebo cukrárenských výrobků, a to i přes to, že z hlediska produkce mléka je Česká republika v současné době soběstačná. Podle Jurečky dokonce mléko vyvážíme.

Nikdo neví, kdo za to může

Důvody, proč cena másla stoupá do nebeských výšin, nejsou podle odborníků zcela jednoznačné. Zástupci mlékárenského průmyslu mají na problematiku zcela jiný názor než vláda nebo prodejní řetězce, vzájemně se však všichni obviňují, že důvod je právě na jejich straně. Obchodní řetězce jsou kritizovány za vysoké marže, mlékaři však tento názor nesdílejí a řetězce naopak hájí. Průměrný Čech spotřebuje ročně asi 5,5 kilogramu másla. Momentálně však většina spotřebitelů hledá levnější alternativy a výrazné zdražení je nutí smířit se například s rostlinnými náhražkami. Současné ceny mléčného tuku totiž znamenají roční příplatek kolem dvou set korun. Přesto se nedá očekávat, že by se Češi másla úplně vzdali nebo jej nahradili například kokosovým tukem.

5/5 - (1 vote)
Sdílet článek